De week van de wereldleiders in een handvol Tweets

Foto: G7France
Foto: G7France

Vandaag niet de ‘week van Donald Trump in een handvol tweets’ maar een uitstapje naar een wat breder perspectief. Hoe verging het onze wereldleiders deze week?

Terwijl Nederland zich de afgelopen weken stug aan de handrem vastklampte en de handpalmen van minister van Financiën Wobke Hoekstra inmiddels zullen zijn voorzien van een flinke laag eelt, wordt de vlag langzaamaan gehesen in Frankrijk. President Macron, die onlangs zijn meerderheid verloor in het Franse parlement, prijst zich gelukkig met het herstelplan van de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen. Toch is het nog maar de vraag of Nederland en de andere tot de vrekkige vier gedoopte landen, Denemarken, Oostenrijk en Zweden overstag gaan. De komende weken zullen het uitwijzen.

Donald Trump voegde deze week de daad bij het woord en verbrak de Amerikaanse banden met de World Health Organisation. Terwijl hij opnieuw keihard uithaalde naar de Chinese overheid trok hij de honderden miljoenen aan Amerikaanse steun voor het WHO terug. De kritiek van Trump is dat de organisatie de Chinese belangen teveel dient en niet objectief te werk gaat. Terwijl de initiële reactie van veel mensen was en is dat Trumps handelingen populistisch en ondoordacht zijn, liet Zondag met Lubach weken geleden al zien dat Trumps opstelling zo gek nog niet is.

Alweer enige tijd hersteld van het coronavirus klapte de Britse prime-minister Boris Johnson vandaag zijn handen stuk voor de NHS. De National Health Security, ofwel de Britse zorgsector. Terwijl ook in Groot-Brittannië de eerste versoepelingen van de coronamaatregelen zijn afgekondigd nemen Johnsons politieke uitdagingen verder toe. De Britten hebben zichzelf tot en met juni gegeven om een handelsakkoord in de steigers te zetten met de Europese Unie. Wanneer die deadline niet wordt gehaald wordt een no-deal Brexit aan het einde van dit kalenderjaar opnieuw een reële optie. Magere voortgang in de Brexitonderhandelingen, gecombineerd met stevige kritiek op Johnsons aanvankelijke laconieke reactie op de uitbraak van het virus en zijn eigen fysieke herstel zullen het zware weken maken voor de Britse prime-minister.

De Duitse Bundeskanzlerin die aan haar laatste maanden als Duitse regeringsleider bezig is ziet haar populariteit onder het Duitse volk al weken groeien. Als wetenschapper lijkt zij nog meer dan andere wereldleiders in haar element in de bestrijding van deze wereldwijde volksgezondheidscrisis. Deze week leverde vooral het blauwtje dat Trump bij haar opliep veel nieuws op. Om te voorkomen dat de aanstaande G7 top van wereldleiders digitaal hoeft plaats te vinden, nodigde Donald Trump zijn collegae uit in het Witte Huis. Merkel was duidelijk. Zij blijft thuis.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Scroll naar top