Geef vakkenvullers die bonus van 500 euro! Teken de petitie!

Inmiddels lijken we langzaamaan te zijn bekomen van de eerste schrik. Nadat de coronamaatregelen veel onmogelijk maakten, is vandaag een grote stap richting het oude normaal gezet. Grotere en kleinere terrassen vulden het straatbeeld dat de afgelopen weken zoveel leegte vertoonde.

De afgelopen weken hebben we onze handen op herhaaldelijk advies van premier Rutte stuk proberen te wassen met desinfecterende handgel, zeep en liters water. Zij die er niet in slaagden om hun handen daadwerkelijk stuk te wassen, maar wel van goede wil waren, hebben tussendoor geprobeerd hun handen dan maar kapt te klappen. Voor medewerkers in de zorg bijvoorbeeld. Terwijl een lijst vitale beroepen ons overviel en langzaamaan steeds meer beroepen tot die lijst mochten toetreden groeide het respect en de dankbaarheid voor al diegenen die hun gezondheid waagden voor anderen. In die gedachte is het niet onlogisch dat een zuster in het ziekenhuis meer tot de verbeelding spreekt dan een middelbare scholier die gehuld in het blauw of geel de wc-rollen aanvult. Toch geldt ook voor deze groep dat zij in een onzekere tijd risico’s hebben genomen. Niet voor het loon van een arts, of na het afleggen van de eed van Hippocrates, maar omdat iemand het moest doen voor een appel en een ei.

Aangezien alle horecagelegenheden gedwongen dicht waren de afgelopen weken en veel Nederlanders het niet konden laten om een noodrantsoen aan te leggen hebben supermarkten de afgelopen weken torenhoge omzetten gedraaid. Je hoeft inmiddels geen econoom meer te zijn om te begrijpen dat een gebrek aan concurrentie voordelig kan zijn. Een andere begrijpelijke voorwaarde om omzet te kunnen draaien, veel ondernemers kunnen dit inmiddels helaas bevestigen, is dat je open moet zijn. Supermarkten konden hun winkels de afgelopen weken openhouden, niet alleen omdat het kabinet hen dat toeliet, maar ook omdat hun personeel bleef werken. Omdat jonge, laagbetaalde vakkenvullers de voorraden bleven aanvullen en jonge, laagbetaalde kassamedewerkers de producten bleven afrekenen. Zonder de medewerkers die door de grote supermarktketens al sinds jaar en dag met een fooi worden afgescheept hadden die grote winsten de afgelopen weken niet kunnen worden gemaakt. Omdat het kabinet en de supermarktketens, maar ook de rest van Nederland veel aan deze supermarktmedewerkers te danken hebben gehad is de bonus die weken geleden ter sprake kwam verdiend. De terugtrekkende beweging die sindsdien is gemaakt, de slappe gebaren die daarvoor in de plaats kwamen zijn verre van genoeg.

De supermarktketens moeten de portemonnee trekken en het kabinet dat hen heeft gevraagd open te blijven en te blijven werken moet meebetalen. Allebei de helft, samen 500 euro voor iedere supermarktmedewerker met een laag inkomen die de afgelopen weken heeft gewerkt.

Teken hier de petitie voor een Coronabonus voor supermarktmedewerkers!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here