Waar blijft de corona app van Hugo?

Nu het 1 juno is geweest breekt een nieuwe tijd van onzekerheid aan. Is het corona-virus al bijna weg of maken we ons simpelweg op voor de voorspelde tweede golf? Begin april kondigde Hugo de Jonge met gepaste trots de corona app aan. Dit leek een randvoorwaarde te zijn voor versoepeling van de maatregelen.

Inmiddels is het 1 juno geweest en hebben we geen app. Er werd een heuse appathon georganiseerd voor een app. Uit de georganiseerde appathon kwamen 7 partijen met een voorstel. Geen van die voorstellen bleek achteraf geschikt. Onder andere de Autoriteit Persoonsgegevens vond dat de voorstellen niet voldeden aan de privacy wetgeving. De randvoorwaarden voor de app waren niet duidelijk geschetst. Daarnaast geeft de GGD aan dat een app geen randvoorwaarde is voor het contactonderzoek.

Inmiddels zijn de kinderziektes verholpen en kan de app deze maand getest worden. Volgende maand moet bekend worden wanneer de app voor het grote publiek beschikbaar is. De vraag blijft echter of een dergelijke app accuraat genoeg is voor het contactonderzoek. Een waarschuwing betekent echter niet dat je automatisch ook virus bij je draagt. Daarnaast als je geen symptomen hebt betekent het ook niet dat je direct getest kan worden.

Tot slot valt het solistische gedrag op bij het ontwikkelen van een app. Onder andere Frankrijk en Groot Brittannië hebben reeds een app. Deze app maakt echter geen gebruik van de ‘API’ technologie van Google en Apple. Om daar gebruik van te maken dienen Google en Apple daar toestemming voor te verlenen. Zwitserland heeft al een app gebaseerd op deze ‘API’ technologie. De app is uitgerold voor het leger, ziekenhuispersoneel en ambtenaren.  Deze crisis vraagt om samenwerking boven landsgrenzen. En een wijze les voor Kroonprins Hugo, liever één vogel in de hand dan tien in de lucht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here