Gewoon Grunn – Stadhuis moet ontmoetingsplaats voor samenleving en politiek worden

Acht uur ’s ochtends. De dags eerste zonnestralen strelen de gladde klinkers in de glimmende ochtenddouw. Een ver gestrekte vlakte omringd door prominent gesitueerde gebouwen. Een ontsluierende stad wordt wakker en begint te bruisen langs de randen van het door haar in het hart gesloten epicentrum. Voor mij vormt dit beeld het onbetwist favoriete aangezicht van Stad; voor menig Grunniger is de Grote Markt het eerste waar hij aan denkt als hij de parel van het Noorden aan buitenstaanders omschrijft. De komende jaren zal niet alleen het plein een nieuwe aankleedbeurt ondergaan. Ook het statige pand dat aan de Grote Markt 1 glorieert is aan renovatie toe. Dat de zandstenen muren wel een likje verf kunnen gebruiken, was de oplettende voorbijganger inmiddels wel duidelijk geworden. Maar wie daarvan kunnen nou vertellen wat er achter de deuren veranderd moet worden? Sterker nog, hoeveel mensen kunnen zeggen dat ze weten hoe het er daar uitziet? Naast het gebruik van de trappen na of tijdens het stappen kan een enkeling misschien zeggen dat hij er een keer zijn stem heeft uitgebracht. Ik vind dat dat anders kan. Een grote verbouwing moet niet alleen nodig onderhoud verrichten, maar ook een duurzaam centrum van de Groningse politiek realiseren. Daar hoort bij het versterken van de link tussen Stadjers en politiek bij.

De verbouwing waar het Stadhuis van Groningen momenteel in verkeert, diende zich al even aan. Vele prachtige ontwerpen passeerden in die tijd de revue en om welk plan het ook ging, het was wel duidelijk dat het gebouw grondig op de schop zou gaan. De kwestie liet de temperatuur in de Groningse raadszaal bepaald niet zakken. Het was uitvoerig onderwerp van discussie binnen de gemeenteraad. In november 2019 was de kogel definitief door de kerk en werd bekend dat de verbouwing om en nabij de 20 miljoen zou gaan kosten. De boventoon voeren de plannen voor energieverduurzaming en de verplaatsing van de raadszaal. Oppositiepartijen waren deels van mening dat die miljoenen wel ergens anders aan besteed konden worden, terwijl een ander deel samen met de coalitie wees op het niet steeds vooruit kunnen schuiven van nodige werkzaamheden. “Toekomstbesteding maken,” wordt het genoemd. Wat me opviel is dat er zowel aan de kant van de oppositie als aan de kant van de coalitie niet werd gesproken over het meer opengooien van het stadhuis. Het wordt in de debatten toch vooral gezien als een interne aangelegenheid en zelfs tegenover de belangen van de Stadjers gepositioneerd door oppositiepartijen die het geld bijvoorbeeld liever aan sport besteden.

De term “stadhuis” zegt precies wat het zou moeten zijn: een huis voor de stad. Een plek voor Stadjers en studenten om elkaar en hun volksvertegenwoordigers te kunnen ontmoeten. Voor het echt toekomstbestendig maken van het stadhuis is dan ook nodig dat die zaak geadresseerd wordt. Een tijd waarin mensen zich steeds vaker distantiëren van de politiek vraagt om openheid en een handreiking vanuit de gemeente. En dat hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. Laat de deur niet potdicht voor de gewone Grunniger, maar laat ‘m binnen. Nodig hem meer uit. Het zou toch prachtig zijn als we in het stadhuis een plek maken om een kopje koffie te halen en te nuttigen. De Grote Markt en het Waagplein lenen zich ook uitstekend voor het plaatsen van een terras waar inwoners, politici, ambtenaren en media samen van een kop koffie en elkaars aanwezigheid en verhalen kunnen genieten. Sterker nog, het zou niet de eerste keer zijn dat iets soortgelijks ondernomen wordt. In de jaren zijn terrasjes rondom het huis van de Groningse democratie al eens opgezet als ontmoetingsplek. Zonder met een uitgebreide begroting te komen, schat ik in dat zo’n investering in de lokale democratie nu veel oplevert, zonder diep in de buidel te hoeven tasten. Een daadwerkelijke democratische verduurzaming van ons stadhuis. Ik zie het in ieder geval al helemaal voor me en zal een van de eersten zijn die aan de Grote Markt in het zonnetje zal komen genieten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here