Marianne Poot steelt de show in Halsemadebat

Foto: Jos van Zetten

Bij een gebrek aan beweging in de Amsterdam Arena lijken de Champions League wedstrijden van vorig jaar alweer een ver verleden. Nu de rood-witte schare zich noodgedwongen niet meer in de openbaarheid vertoont heeft de burgermoeder van Amsterdam zich bereid getoond om een ander affiche op te dienen aan het Amsterdamse. Vandaag kruiste zij de degens met de Amsterdamse gemeenteraad.

Met hoge emotie en grote tegenstellingen traden de opponenten aan voor het eerste fluitsignaal. In de kranten en op de televisie hebben Halsema en co zich de afgelopen dagen al flink geroerd. Daarmee was de tactiek van beide partijen al grotendeels inzichtelijk voorafgaand aan het debat. Halsema was overduidelijk van plan om voor haar eigen toekomst te vechten en de oppositie rook liters bloed.

Nadat de cameramensen eerst inzoomden op een lege stoel naast de burgemeester kregen alle mensen die het debat via de livestream volgden na enkele minuten het onderwerp van debat in beeld. Voordat de fractievoorzitter van de VVD Amsterdam, Marianne Poot, verder ging met heel boos zijn, was er een ander probleem dat de aandacht van de vergadering volgens haar nodig had. De deur stond namelijk open. Die moest dicht. Anders kon zij de burgemeester niet verstaan. Maar de deur kon niet dicht. Een ouderwets staaltje kneuterigheid. Opvallend genoeg vond Poot het een goed idee om van plaats te ruilen met een ander raadslid. Blijkbaar was het vooral een probleem wanneer zij er last van zou hebben, maar was het prima om een ander daar te laten zitten. Vervolgens wilde mevrouw ook nog zelf bepalen wie haar afgedankte plek zou innemen. Een geste van de Dierenpartij werd van de hand gewezen. Mevrouw Poot had het op de stoel van een ander raadslid voorzien en kreeg haar zin. Beetje apart wel en ook meteen het einde van de goodwill voor de VVD.

Mevrouw Poot had zichzelf dus al voorafgaand aan het debat volkomen belachelijk gemaakt. Toch vond zij het nodig om de laatste kijker die haar eventueel nog zou pruimen of simpelweg later inschakelde te bewijzen dat ze toch echt bezig was aan een egotrip van stevige proporties. Terwijl het overgrote deel van de fracties nog niet aan bod was gekomen, maar de boosheid veinzende Poot zelf wel, vond zij het nodig om een fikse schorsing aan te vragen. Een half uur moest iedereen wachten, omdat zij het nodig vond om op dat moment de eerste antwoorden van de burgemeester te evalueren. Een half uur later was de uitkomst dat er niets veranderd was. Mevrouw Poot was nog steeds boos.

Terug naar het debat. Op moment van plaatsing is de raad opnieuw in schorsing. Hoewel de raadsvergadering vanmiddag om 13:00 al begon zijn nog steeds niet alle fracties aan het woord geweest en is de verdediging van Femke Halsema nog niet voorbij. Het zal dus nog even duren voordat blijkt dat de coalitiepartijen en misschien zelfs enkele oppositiepartijen zich achter Halsema scharen. Het gevecht dat Halsema voert, waarin ze wild om zich heen slaat en anderen de schuld geeft kondigde zich zoals gezegd al enige tijd aan. Hoewel haar openingszinnen: “Ik ben ten volle verantwoordelijk” anders deden vermoeden, nam zij geen verantwoordelijkheid. Als Halsema de volle verantwoordelijkheid zou nemen, dan zou zij vanavond nog opstappen. Dan zou zij niet zeggen dat zij ‘betreurt dat dit kon gebeuren’ maar dat het haar spijt dat ze het heeft laten gebeuren. Forum voor Democratie voorvrouw Annabel Nanninga opende haar woordvoering door het debat te schetsen en ze zal gelijk krijgen. De uitslag is al bepaald. De coalitie houdt de rijen gesloten en mevrouw Poot lijkt de weg kwijt te zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here