Peilingrapport: DENK verdwijnt uit de kamer en stijging VVD zet door

Foto: Roel Wijnants

In de peiling van I&O Research verdwijnt DENK uit de Tweede Kamer. De stijging van de VVD zet door naar 47 zetels. Ook Partij voor de Toekomst behaalt geen zetel meer. D66 lijkt zich wat te herstellen nadat het vorige maand op 8 zetels stond. De PvdA verliest 2 zetels. FvD en de SP verliezen beiden één zetel. De PVV wint twee zetels en is met GroenLinks de twee partij in de peilingen.

Tweede partijkeus & belangrijke onderwerpen

25% van de ondervraagden geeft aan dat er geen andere partij in aanmerking komt om op te stemmen. 4 op de 10 VVD kiezers geven aan dat ze geen enkele andere partij overwegen dan de VVD. Dit moet de VVD een geruststellend gevoel geven met oog op de huidige peilingen. Van de partijen als alternatief voor de huidige stemkeuze komen het CDA en D66 het vaakst in beeld met 14%. Normen en waarden, zorg, economie en overheidsfinanciën en duurzaamheid worden het vaakst genoemd als onderwerpen die een belangrijke rol spelen tijdens de verkiezingen. In maart 2020 noemde 26% economie en overheidsfinanciën belangrijk. Op dit moment vindt 36% het een belangrijk onderwerp.

Hoge tevredenheid Rutte III

Twee derde van de ondervraagden is tevreden met het kabinet Rutte III. Dit is vergelijkbaar met het percentage in maart. Het is echter een groot verschil met vorig jaar. Waar Rutte III vorig jaar daadkracht ontbrak, wordt het nu gewaardeerd om de corona aanpak. PVV- en SGP kiezers zijn minder tevreden dan een maand geleden. 36% van de PVV kiezers was tevreden in mei. Inmiddels is 22% van de PVV kiezers tevreden met Rutte III. In mei was 75% van de SGP kiezers tevreden met Rutte III. Dit percentage is gedaald met 11% naar 64% tevredenheid over Rutte III

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here