Geen van Biden!

Foto: Gage Skidmore

Lang, lang geleden, in een land hier ver vandaan, werden twee mannen geboren. Inmiddels is de één knetteroud en is de ander nog ouder. Ze zouden niet misstaan in een bejaardentehuis, maar in plaats van zitting te nemen achter de geraniums nemen ze het tegen elkaar op in de strijd om het presidentschap van de Verenigde Staten.

In november kiezen de Verenigde Staten dezelfde of een nieuwe president. Donald Trump leek lange tijd zo goed als verzekerd van een tweede termijn, maar voelt de hete adem van Joe Biden inmiddels in zijn nek. Net als vier jaar geleden gaat de democratische kandidaat inmiddels in verreweg de meeste peilingen fors aan de leiding. Een groot probleem voor Trump is dat de economische impact van de coronamaatregelen in zijn land gigantisch is. Maar liefst een kwart van de Amerikanen is inmiddels werkloos. Hoewel het coronavirus natuurlijk ook buiten zijn macht ligt heeft het wel een flinke streep gezet door zijn verkiezingsagenda van vier jaar terug. Trump zou Amerika weer aan het werk helpen, maar de werkloosheid is nu, vlak voor het einde van zijn eerste termijn juist fors hoger dan bij zijn aantreden.

Veel Trumpianen zullen de peilingen wegwuiven en gedeeltelijk terecht verwijzen naar de peilingen van vier jaar terug. Hoewel peilingen lang niet altijd betrouwbaar zijn, lijkt het naïef om te denken dat Trumps steun niet aan omvang heeft ingeleverd. Immers nu de economische groei is verdwenen en de werkloosheid stevig groeit is de oogst na vier jaar Trump nihil.

Geluk bij een ongeluk voor de leider van het vrije westen is het gebrek aan een degelijk alternatief. Nadat de democraten in 2008 met Barrack Obama de verkiezingen wonnen hebben zij inmiddels twaalf jaar de tijd gehad om een volgende leider te selecteren. In die twaalf jaar tijd is het hen niet gelukt om iemand met enige kwaliteit te vinden. Joe Biden is een oude man, zonder grote politieke prestaties en met tal van krassen en een bedenkelijk verleden.

Hoe kan het dat de democraten terecht moord en brand schreeuwen over de vele verdachtmakingen over Trumps bedenkelijke omgang met vrouwen, maar zelf met een kandidaat op de proppen komen die met vergelijkbare verdachtmakingen kampt? Het lijkt alweer een eeuwigheid geleden dat politici van onbesproken gedrag moesten zijn. Dat we ervan opkeken wanneer hen onbetamelijk gedrag werd verweten. Hoewel grijze muizen zeker ook niet alles zijn is de keuze die de Amerikanen straks te maken hebben wel één tussen twee bejaarde kwaden. Liever dan één van beiden, misschien geen van Biden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here