Rectificatie: Het CDA loopt in polonaise de val van de VVD binnen

Foto: European People's Party

Voor het eerst in de beperkte geschiedenis van Politiek van Morgen moeten wij een rectificatie plaatsen. Het is de nachtmerrie van veel redacties en in dit geval een tikje overbodig. Maar goed. We zaten er behoorlijk naast. Eerder schreven wij in de rubriek ‘de leiders van 2021’ dat Wopke Hoekstra de nieuwe lijsttrekker van het CDA zou worden. Niets is echter minder waar. Onze welgemeende ironisch getinte excuses richting iedereen die zich door deze foutieve voorspelling benadeeld voelt en richting Hugo de Jonge in het bijzonder.

Vanmorgen liet minister Hoekstra in de Telegraaf optekenen dat hij zich niet opwerpt als potentiële leider van de christendemocraten. Voor veel CDA’ers zal het een teleurstelling zijn. Lange tijd werd Hoekstra gezien als de enige potentiële leider die het Rutte lastig zou kunnen maken en zelfs als gedoodverfde premierskandidaat in het scenario dat Rutte zich niet opnieuw verkiesbaar zou stellen. De Jonge is vanaf het begin ook als een serieuze optie gezien, maar de rauwe randjes van De Jonge kunnen naast aantrekkelijk ook afstotend werken. Wie de afgelopen maanden in de persconferenties en debatten rondom de coronamaatregelen heeft gezien hoeveel tijd De Jonge nodig heeft om een punt te maken, zal zich afvragen hoe het hem in lijsttrekkersdebatten zal vergaan. Immers de tijdsdruk is dan vele malen hoger en de aanvallen op zijn beleid zullen van links en rechts een stuk heviger zijn in verkiezingstijd. Daarnaast is De Jonge ook in eigen gelederen geen onbeschreven politiek blad. In het verleden bepleitte hij onder andere verplichte anticonceptie voor kwetsbare ouders. Zijn potsierlijke schoeisel en loslippige uitspraken over wietgebruik lijken vormen van flamboyance te benaderen die maar moeilijk te rijmen valt met het algemene imago van het CDA.

Daarbij lijkt de aanstaande benoeming van Hugo de Jonge als lijsttrekker van het CDA een tactisch electoraal risico te zijn. Het CDA doet het al niet heel geweldig in de peilingen, maar lijkt in hosannastemming over luxeproblemen en volvoreclamespotjes weinig oog te hebben voor de val van de VVD. Als de afgelopen twee verkiezingen iets hebben aangetoond, dan is het dat regeren met Rutte vaak zetelverlies betekent. Zeker in zware tijden lijkt de kiezer Rutte steevast te belonen met een premiersbonus en zijn coalitiepartners te straffen voor alles wat slecht is gegaan. Nu wil het probleem voor de christendemocraten dat het naast Rutte, minister De Jonge is die het politieke symbool van de coronamaatregelen is geworden. Nu de eerste piekmomenten voorbij zijn en de eerste grote economische klappen langzaamaan zichtbaar worden, zal de nog altijd riante volgzaamheid onherroepelijk beetje bij beetje plaatsmaken voor groeiend onbegrip.

Niet alleen getroffen ondernemers en mensen die hun baan zijn verloren, maar ook collega lijsttrekkers zullen hier richting de verkiezingen met steeds meer stemverheffing over spreken. Nu voorspelt de klassieke Ruttiaanse bijsluiter dat die verwijten in zijn richting zullen afketsen op een harnas van staatsmanschap en verantwoordelijkheid. De pijlen die wel doel treffen zullen daarmee in de richting van De Jonge worden afgevuurd. De PVV, het CDA zelf en de PvdA kennen het inmiddels allemaal. Regeren met Rutte is halveren. Of erger. Toch wijst het CDA de man aan die als de klassieke bijsluiter nog altijd juist is de hardste klappen zal vangen. Laten we voor het CDA hopen dat De Jonge het speelveld op rechts veranderd. Dat hij niet verdwijnt in een moeras van Rutte, Wilders en Baudet. Dat de kabinetsklappen en beloningen voor de verandering eerlijk worden verdeeld. Dat wij over driekwart jaar onze tweede rectificatie moeten plaatsen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here