Pieter Omtzigt is alles wat het CDA zou moeten zijn!

Foto: CDA

Een zucht van verlichting. Een korte krabsessie achter het oor en een voorzichtige glimlach. Dat moet de reactie van veel christendemocratische sympathisanten zijn geweest op de kandidaatstelling van Pieter Omtzigt voor het lijsttrekkerschap van het CDA. Sterker dat moet de reactie zijn geweest van een heleboel mensen die niet per definitie fan zijn van de christendemocratie in het bijzonder of de huidige politiek in het algemeen. Omtzigt is namelijk alles wat de politiek zou moeten zijn en staat in schril contrast met waar de politiek tot is verworden.

Goed. First to state the obvious. Jarenlang was het een nog niet beslechte uitgemaakte zaak. De nieuwe politiek leider van het CDA zou of Wopke Hoekstra of Hugo de Jonge worden. Het CDA had een zelfgehypt luxeprobleem. Hoe anders is de lijsttrekkersstrijd die nog maar een kleine week oud is geworden. Na jaren van mysterie maakte Hoekstra duidelijk dat hij niet beschikbaar is. Een zucht van verlichting volgde. Ditmaal in het kamp van De Jonge. De buit was immers binnen. Althans dat zal hij hebben gedacht. Dat Mona Keijzer zich vervolgens melde was geen verrassing. De enige spanning die dat oplevert is de vraag of Keijzer zelf serieus denkt of heeft gedacht dat ze een kans maakt. So far so good voor De Jonge. En toen, als een donderslag bij heldere hemel kwam de man die niemand wist dat zou komen.

Pieter Omtzigt staat al jaren bekend als het beste Kamerlid van Nederland. Hij bijt zich vast in dossiers en controleert de regering zoals het een Kamerlid betaamt, zonder aanzien des persoons. Of hij nu tot de oppositie of tot de coalitie behoort, waar anderen zich aan de leiband van het coalitieakkoord onderwerpen, doet Omtzigt gewoon zijn werk. Van de misstanden rondom de kinderopvangtoeslag, tot corruptie in Malta en de Brexit. Omtzigt is geen man van oneliners en andere vormen van symboolpolitiek. Het hyperige Haagse gehobbel van krantenkop, naar Tweet dat tegenwoordig de maat slaat in de Tweede Kamer is goedkoop. Mensen prikken er dwars doorheen en zijn er klaar mee. Precies dat is waar het CDA als middenpartij, als ultieme bestuurderspartij, als voormalige, verloren en potentiële verbinder tussen links en rechts war van zou moeten blijven.

Omtzigt is precies wat het CDA weer zou moeten worden. Een keiharde werker die de regering vanuit de Kamer controleert zoals het heurt in een dualistische democratie. Het CDA zou er goed aan doen om terug te keren naar ultieme saaiheid en degelijkheid. In tegenstelling tot wat veel politici tegenwoordig lijken te denken is dat niet de politiek van het verleden, maar is dat waar mensen juist nu naar op zoek zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here