Het CDA sloopt Hugo de Jonge

Rotterdam, 22 maart 2018. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport . FOTO MARTIJN BEEKMAN / MINISTERIE VAN VWS

Omdat het blijkbaar nog niet duidelijk genoeg was besloot partijvoorzitter Ploum van het CDA nog maar eens aan te tonen dat een interne lijsttrekkersstrijd altijd mensen schaadt. Geluk bij een ongeluk is dat de meest talentvolle christendemocraat op het Nederlandse politieke toneel, Wopke Hoekstra, volledig buiten schot is gebleven. Niet omdat de partij hem beschermde door hem of De Jonge simpelweg aan te wijzen als leider, maar Hoekstra begrijpt dat zelfs een gewonnen strijd meer kapot maakt dan menigeen lief is. Hugo de Jonge leek vervolgens de gedoodverfde winnaar. Echter de strijd met zijn partijgenoten heeft hem vooralsnog weinig meer dan windeieren gebracht.

Ook als De Jonge de tweede stemronde wint leren de politieke mediawetten dat zijn draagvlak ter discussie zal blijven staan. Alleen een overtuigende overwinning in de eerste stemronde had die twijfel kunnen wegframen. Een tekort van een kleine driehonderd stemmen bepaalde het tegendeel.

Een deel van het CDA zal meer en meer verlangen naar wat had kunnen zijn. Een simpele benoeming van een nieuwe voorman. Terwijl Ploum, De Jonge en Omtzigt van de daken schreeuwen hoe mooi het is dat CDA leden niet één, haha, niet twee, nog steeds niet grappig, maar drie keer op een leider hebben mogen stemmen, had menig CDA´er liever al zijn of haar stemmen ingewisseld voor de benoeming van Hoekstra. Boven een verkiezing van De Jonge zal voorlopig een dominante zweem van Hoekstra blijven hangen. Alleen door De Jonge vanaf het eerste moment te steunen had Hoekstra dit in de kiem kunnen smoren. Hoekstra koos er echter voor om te zwijgen. Sterker nog, hij meldde De Telegraaf dat hij bereid zou zijn om onder het politiek leiderschap van Omtzigt de voorman van een eventueel CDA-smaldeel in het kabinet te willen zijn.

De misrekening van De Jonge die een absolute meerderheid in de eerste stemronde voorspelde, gecombineerd met de steun die de voormalige kandidaten Mona Keijzer en Martijn van Helvert uitspraken voor Pieter Omtzigt en het gebrek aan een endorsement van Hoekstra laten zien dat een aanzienlijk deel van het CDA minder met De Jonge wegloopt dan hijzelf. Waar de één met 48,7 procent van de stemmen een bijna halfvol glas ziet, ziet een ander dat De Jonge zelfs na het wegvallen van de lange tijd, als enige concurrent erkende Hoekstra, nog altijd geen meerderheid van de CDA leden heeft weten te overtuigen. De partijtop van het CDA heeft een lijsttrekkersverkiezing gekozen en gehypet. De dodelijke stilte van Hoekstra en de harde keuzes van Keijzer en Van Helvert illustreren gebrekkig draagvlak als de achilleshiel van De Jonge. Als het De Jonge nog niet nekt in de tweede stemronde van de interne lijsttrekkersstrijd binnen het CDA, dan zal hij het keer op keer tegenkomen richting de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021. De partijtop van het CDA heeft zichzelf en Hugo de Jonge in retroperspectief allesbehalve een plezier gedaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here