Onzichtbaar en te licht bevonden

Foto: Arenda Oomen

In deze rubriek kijkt Politiek van Morgen naar de politiek van het verleden. De hoofdrolspelers van deze aflopende kabinetsperiode komen op rapport. One year to go. De politiek komt op rapport.

Vaak loopt het niet goed af met kroonprinsen. Klaas Dijkhoff lijkt ook te vroeg gepiekt te hebben, althans als hij daadwerkelijk ooit de ambitie heeft gehad om het leiderschap van de VVD van premier Rutte over te nemen. Het aparte en bewonderenswaardige aan Dijkhoff is dat hij niets om het pluche lijkt te geven. Dat neemt echter niet weg dat Dijkhoff de wonderboy van de VVD was en de afgelopen jaren stevige krassen heeft opgelopen.

In opspraak raken is altijd vervelend. Zeker als politicus. Al helemaal als VVD´er en zo mogelijk nog meer als het om geld gaat. Laat Dijkhoff nu net al die dingen hebben gecombineerd. Het vervelende voor hem is dat hij niets verkeerd heeft gedaan, in die zin dat hij geen regels heeft overtreden. Het domme van hem is dat hij van alles verkeerd heeft gedaan, in die zin dat zijn politieke antenne – zoals hij het zelf omschreef – verkeerd stond afgesteld. Het was een eerste stevige kras op het politieke blazoen van Dijkhoff.

Recenter begint op te vallen dat Dijkhoff grossiert in afwezigheid. Aan het begin van de coronacrisis was dat logisch. Dijkhoff had verkoudheidsverschijnselen en hield zich keurig aan het predicaat om in dat geval thuis te werken. Daarna werd Brabanders, gezien de brandhaard die Noord-Brabant was, gevraagd thuis te blijven. Opnieuw gehoorzaamde Dijkhoff trouw. Vervolgens begon op te vallen dat toen mede zuiderling Marijnissen terugkeerde en als fractievoorzitter de debatten weer van de woordvoerder overnam, Dijkhoff slechts een enkele keer kwam opdagen. Terwijl andere fracties, zoals gebruikelijk bij de belangrijkste debatten, hun fractievoorzitter de arena insturen, was Dijkhoff er vrijwel nooit. Ook buiten de coronadebatten is hetzelfde fenomeen te zien. Dijkhoff schreef een heus epistel op zijn Facebookpagina over racisme en discriminatie om vervolgens opnieuw niet op te komen dagen bij het betreffende Kamerdebat. Nadat Nederland de afgelopen dagen is murwgebeukt door groepen en individuen die over alles en iedereen heen vallen in een hernieuwd maatschappelijk racismedebat, nam Dijkhoff niet deel aan de voorproef die zijn collega-fractievoorzitters hierop namen met premier Rutte.

Dijkhoff is niet te beroerd voor stevige meningen en kordate antwoorden, maar de laatste tijd is hij op de belangrijkste dossiers vooral onzichtbaar geweest. De afgelopen jaren acteerde de liberale wonderboy als fractievoorzitter voor het eerst op het allerhoogste niveau. Het is vooralsnog weinig memorabel. In het geval dat premier Rutte zich onverhoopt toch niet opnieuw beschikbaar zou stellen voor het lijsttrekkerschap van de VVD dan hebben de liberalen een groot probleem.

Onder de schijnwerpers en in het centrum van de macht heeft Dijkhoff zijn grote politieke belofte vooralsnog niet kunnen inlossen. Vooralsnog is Dijkhoff vooral onzichtbaar op de grote onderwerpen en lijkt het zo nu en dan alsof hij liever zijn facebookpagina volkladt dan deelneemt aan de grote Kamerdebatten. Met minder dan ‘one year to go’ is de conclusie dat Dijkhoff de VVD weinig kleur heeft kunnen geven in de Kamer, zijn fractie niet bij elkaar heeft kunnen houden en niet langer de natuurlijke opvolger van Rutte is.  

Rapportcijfer 4

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here