Aboutaleb kiepert over de grens van de rechtsstaat

Fotograaf: Marc Nolte

In normale omstandigheden was de komkommertijd die zich tussen de politieke seizoenen bevindt al ingetreden. Echter in deze coronatijd is de rust nog allesbehalve neergedaald in politiek Den Haag. Na een verlengd weekend waarin Rutte en zijn collega regeringsleiders een herstelfonds voor de coronagevolgen in de EU optuigden, werden de alarmbellen in het binnenland geluid. Marion Koopmans van het Erasmus MC en prominent lid van het Outbreak Management Team waarschuwde begin vorige week voor de oplopende besmettingsgetallen en speculeerde over nieuwe maatregelen. De Tweede Kamer riep het kabinet op om te onderzoeken of mondkapjes in de buitenruimte verplicht moet worden gesteld, de burgemeesters Halsema van Amsterdam en Aboutaleb van Rotterdam gingen nog een stukje verder en in een brief mengden medische experts zich stevig in de discussie.

Waar premier Rutte herhaaldelijk opdreunt dat de anderhalvemeter afstand van cruciaal belang is, maar hij volwassen Nederlanders niet gaat smeken of verplichten naar hem te luisteren, lijken veel anderen een andere lijn voor te staan. De vraag is dan ook wanneer en onder welke druk de liberale lijn van Rutte vloeibaar wordt. Aboutaleb en Halsema hintten zelfs op controles aan de deur om steekproefsgewijs te controleren of mensen zich wel aan de zelfquarantaine houden wanneer zij of mensen rondom hen mogelijk besmet zijn. Veel maatregelen die tot nu toe zijn genomen of waarover wordt gesproken staan in een wankel evenwicht met de rechtsstaat. De beoogde lijn van Aboutaleb en Halsema niet. Daarbij is de balans volledig doorgeschoten. Toch kan een tweede golf, zeker versterkt door een teruglopende voorzichtigheid in de sociale omgang, de druk op Rutte vergroten om zijn keuze voor eigen verantwoordelijkheid in te wisselen voor de meer repressieve lijn van de burgemeesters van de twee grootste steden.

Met een beetje pech dwingen verder oplopende cijfers tot het opnieuw aanhalen van de spreekwoordelijke teugels. Met iets meer pech mondt het uit in de doorgeslagen lijn die burgemeester Aboutaleb aan tafel bij Nieuwsuur bepleitte. Daarmee zou de overheid echter een broek aantrekken die niet van hen is. Het is niet aan de overheid om af te dwingen dat mensen preventief thuisblijven, laat staan dit aan of achter de voordeur te controleren. Een oud spreekwoord leert ons dat nood wetten kan breken. In dit geval moet gelden dat er wetten zijn die boven dit spreekwoord verheven zijn. De liberale lijn van Rutte moet overeind blijven. Nederland is een volwassen rechtsstaat en geen kinderlijk volk dat aan de hand van Ahmed en Femke braaf en knikkebollend vrijheid na vrijheid inlevert.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here