‘Klimaatactivisten’

Foto: Branko de Lang, Fossielvrij NL (foto voor corona)

Afgelopen maandag sloeg Sander Schimmelpenninck in de Volkskrant de spijker volledig op zijn kop. Schimmelpenninck gaf aan dat ‘wanneer je je fel uitspreekt over het één, moet je tegenwoordig sterk in je schoenen staan om geen voorgeprogrammeerde mening over het andere te hebben’. Uit eigen ervaring moet ik stellen dat dit niet onjuist is. Sterker nog, het is een groot probleem, zelfs bij de organisatie waarom Schimmelpenninck afgelopen week aan tafel zat bij de Vooravond, FridaysForFuture, oftewel Greta Thunberg

Als eerste moet ik zeggen dat ik niets anders dan respect en bewondering voor Greta Thunberg heb. Zij heeft voor mij een voorbeeldfunctie en ik deel haar mening met betrekking tot het klimaat volledig. Echter heb ik gemerkt dat de organisatie waar Greta actief voor is, de laatste tijd meer dan alleen een klimaatorganisatie is. Helaas gaat dit ten koste van het draagvlak van deze organisatie en maakt het de organisatie er niet sterker op.

Op 2 juni j.l. plaatste FridaysForFuture op hun instagram pagina een foto dat ze solidair waren met de BlackLivesMatter beweging. In eerste instantie dacht ik dat het erg sterk is dat dit wordt gedaan. Ikzelf steun de BLM beweging ook en deel hun mening. Desondanks was het later veel minder sterk dan ik dacht en ging ik vraagtekens bij deze post zetten. Waarom moet een klimaatbeweging zich uitspreken over een raciale kwestie? Moet deze beweging zich niet volledig focussen op het klimaatprobleem? Toen ik het onderschrift van deze post las, was ik zelfs een beetje verbaasd. ‘klimaatrechtvaardigheid is er pas, als er ook raciale rechtvaardigheid is’. Een nietszeggende zin zonder enige oplossing voor het klimaatprobleem. Ik kon ook mijn conclusies trekken; dit is meer dan een klimaatbeweging.

Als reactie hierop, kwamen bij mij meer voorbeelden boven water. ‘het klimaatprobleem is een seksistisch probleem’, ‘het klimaatprobleem is de schuld van het kapitalisme en kan alleen socialistisch worden opgelost’. Het klopt inderdaad dat het klimaatprobleem erg groot is en meerdere insteken heeft, alleen worden deze enorm breed uitgemeten. Heel simpel gesteld, het klimaatprobleem is het snelst opgelost als iedereen zijn ideologieën naast zich legt.

Naast deze schetsende voorbeelden komt het vaker voor dat mede-klimaatactivisten zich uitspreken over andere onderwerpen dan het klimaat. In plaats van dat het klimaatprobleem zo snel mogelijk opgelost moet worden, stellen deze activisten voorwaarden eraan die de oplossing nog lastiger maken dan deze al is. Natuurlijk is het mooi meegenomen dat naast de klimaatcrisis, ook de raciale kwesties opgelost zijn. Echter is dit niet realistisch en vertraagd het zelfs de aanpak van de klimaatkwestie.

Het punt dat gemaakt moet worden is dat de klimaatactivisten zich naar buiten toe alleen over het onderwerp klimaat uitspreken. Andere organisaties doen dit ook maar dan bij hun eigen onderwerp. Gebeurt dit niet, verliezen ze hun draagvlak want ook een racist kan en mag strijden voor het klimaat. Echter als de klimaatactivisten vinden dat er naast het klimaatprobleem ook andere problemen aangepakt moeten worden, moeten zij zich aansluiten bij een politieke organisatie. Sterker nog, ze kunnen een eigen partij oprichten waar het klimaat het belangrijkste onderwerp is en andere onderwerpen besproken worden. Dit kan, kijk maar naar de Partij Voor De Dieren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here