Hoe het Forum voor Democratie profiteert van tableau vivant

Foto: Roel Wijnants
Foto: Roel Wijnants

Vanaf gisterochtend zijn de stemlokalen geopend. In een driedaagse stembusgang geven Nederlanders met een rood potlood vorm aan de komende jaren. Het stemformulier is met zevenendertig verkiesbare partijen groter dan het ooit is geweest. Met dit keuzepallet en een record van tien vrouwelijke lijsttrekkers is de keuze niet alleen reuze maar ook meer divers dan bij alle voorgaande verkiezingen. Hoewel de politieke uitdagingen groot zijn is de verkiezingskoorts uitgebleven en dus is het maar de vraag hoeveel Nederlanders de stembus opzoeken en in hoeverre de verkiezingsuitslag zal afwijken van de peilingen die al maanden weinig veranderingen vertonen.

Langzaamaan groeit de indruk dat de opkomst bij de Tweede Kamerverkiezingen relatief laag zal zijn. Mede gezien de peilingen lijken veel Nederlanders weliswaar niet onverdeeld enthousiast, maar grotendeels ook niet ontevreden te zijn met de crisisaanpak van premier Rutte. De VVD torent al maanden boven alle andere partijen uit in de peilingen en voor het eerst deze eeuw lijkt een zittende coalitie zelfs af te stevenen op het vasthouden van een meerderheid. Hoewel dit een rooskleurig vooruitzicht lijkt voor de coalitie en coalitieaanvoerder premier Rutte ligt een verrassing op de loer. Niet voor het eerst heet die verrassing Forum voor Democratie.

Voorman Thierry Baudet trekt het land door met een caravaan die steevast volle marktpleinen trekt. Zijn partij is één van de grootspendeerders op sociale media en zijn electoraat is bijzonder. De Brexit en de verkiezing van Donald Trump in 2016, maar ook dichter bij huis de plotselinge winst van Baudet bij de Provinciale Statenverkiezingen, laten zien dat niet iedere rechtse kiezersgroep in zicht is bij peilingbureaus. Daarmee is het maar de vraag of de lage peilingen van het Forum voor Democratie in de buurt komen van de realiteit. Tegelijkertijd zien we het draagvlak voor de coronamaatregelen gestaag afnemen, ook deze ontwikkeling lijkt in het voordeel van Baudet. Tenslotte is het evident dat zijn electoraat bij uitstek gemotiveerd zal zijn om te stemmen. Waar anderen zich zorgen maken over gezondheid of zich nestelen in een veilig gewaande overwinning van Rutte niet naar de stembus begeven zal alles en iedereen dat naar het Forum voor Democratie neigt afreizen naar het stembureau.

Juist in coalitieland Nederland zijn er ook mensen die Baudet normaal gesproken een brug te ver vinden. Toch kan de combinatie van antipathie tegen de coronamaatregelen en het besef dat na een formatie maximaal een verdunde lightversie van de radicale Forumplannen overblijven genoeg zijn om in het stembusje toch een rondje onder het Forum voor Democratie in te kleuren. Het peilingenplaatje staat al maanden in een tableau vivant opgesteld. Toch lijkt het maar zeer de vraag of Baudet voldoende in beeld is.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Scroll naar top