Links Nederland ligt in scherven en is toch de baas

Foto: Roel Wijnants
Foto: Roel Wijnants

Afgelopen woensdag leidde het Nederlandse volk alles wat links is en in de Tweede Kamer zat naar de slachtbank. In een ongekende electorale afrekening verloor het linkse motorblok van GroenLinks, Partij van de Arbeid en de Socialistische Partij hun laatste restje socialistische illusie. Het moreel verheven toontje van Jesse Klaver kreeg nul op het rekest. Zijn politieke lot hangt aan een gehalveerd zijden draadje en zijn eigen leeftijdsgenoten van jongerenbeweging Dwars beginnen zoals het een echte socialistische partij betreft alvast de inhoud van de bestekla een nieuwe bestemming te geven.

De Partij voor de Arbeid had met Lodewijk Asscher een potentiële premier kandidaat in huis maar besloot te doen wat Asscher vier jaar geleden zelf bij Diederik Samson deed. Zwelgend in zelfkastijding beroofde het ledenbestand van de sociaaldemocraten zich van zetelwinst door het enige linkse alternatief politiek te onthoofden en in te wisselen voor iemand die blèrt en schreeuwt en doorslaat in stemmingmakerij. Ploumen legde Segers op het hakblok in het NOS-slotdebat en beet rechtse opponenten verwijten toe op een walgelijke ongeloofwaardige populistische manier die haar en haar partij ontsieren en geen enkele stem hebben opgeleverd.

Een sterke campagne, waarin de SP vernieuwend, zichtbaar en geliefd was later bleef er ook van de partij van Marijnissen weinig over. Het is misschien wel de verrassing van deze campagne dat onze meest linkse partij in een steeds linkser landschap stevig hebben ingeleverd. Hoewel van links Nederland weinig heel is gebleven houden ze een grote troef in handen. Op zoek naar een meerderheid in de Eerste Kamer en zelfs naar coalitiebondgenoten hebben Marijnissen, Ploumen en Klaver nog altijd een stevige grip op het beleid van premier Rutte en aanstaand vicepremier Kaag.

Doordat rechtse partijen zich dusdanig onmogelijk hebben gemaakt in dit land dat VVD en CDA geen zaken zullen doen met Wilders PVV en Baudets FvD dwingen zij premier Rutte opnieuw over links. Links Nederland ligt in scherven, maar omdat Wilders en Baudet hun eigen glazen in blijven gooien, blijft zelfs een marginaal links restant de baas.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Scroll naar top