Jongerenpanel: Kleine partijen zijn de motorolie van het parlement. Geen kiesdrempel in Nederland.

Foto: J.M. Luijt
Foto: J.M. Luijt

Vorige week ging Nederland naar de stembus en koos misschien wel verdeelder dan ooit. De grootste partijen bleven middelgroot en de middelgrote partijen zijn voortaan klein. Met een recordaantal van zeventien fracties begint de nieuwgekozen Tweede Kamer over enkele dagen aan haar parlementaire periode. We maken ons op voor tal van debatten die door tijdsregie in de kiem zullen worden gesmoord en een verdere groei van one issue focus in het parlement. Premier Rutte vindt deze laagdrempeligheid om tot de Tweede Kamer toe te treden een kroonjuweel van onze democratie, zijn VVD vindt dat het leidt tot een onbestuurbare situatie. Moet er een kiesdrempel worden ingevoerd om Nederland bestuurbaar te houden? Wij vroegen het aan ons jongerenpanel:

Abush ter Maat (actief in de zorg en welzijnswezen in Groningen)

Een kiesdrempel instellen is symptoombestrijding en leidt tot minder kwantiteit, niet meer kwaliteit. Verdere fragmentatie van de kamer ontstaat door een groeiend wantrouwen in de overheid. Kleinere fracties met minder capaciteit komen moeilijker tot veel goede wetgeving. Het onderliggende probleem is dat wij als land een verkeerd zelfbeeld hebben. Wij Nederlanders roepen dikwijls dat we onze zaken goed op orde hebben. 40 jaar van parlementaire enquêtes stelt duidelijk de vraag of Nederland niet een kiesdrempel, maar een hogere ‘kwaliteitsdrempel’ nodig heeft. Investeer in goede voorbereiding, inzicht in uitvoerbaarheid van wetgeving en het hebben van voldoende kwalitatieve capaciteit.

Max van Duijn (politicoloog & lokaal politicus)

De kiesdrempel komt altijd wel als wondermiddel voorbij, maar het gaat niets helpen. Er is al veel politicologisch onderzoek naar gedaan -met name hoogleraar Tom van der Meer heeft zich er sterk over uitgelaten. Kleine partijen zijn de motorolie van het parlement. De nadelen van een kiesdrempel zijn groter dan de voordelen

Elmen Westerdijk (Landbouwer en gedupeerde aardbevingsschade)

Nadenken over een kiesdrempel is het levende bewijs dat de Haagse club niet meer weet wat er onder de gewone burger leeft. Het is juist van enorm belang dat minderheden worden vertegenwoordigd in het parlement. Neem bijvoorbeeld de Boer Burger  Beweging. Zij laten zien dat de Haagse Club niet meer het platteland vertegenwoordigt.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Scroll naar top