Het verkennersdebat is gedoemd tot een flop

Foto: Roel Wijnants
Foto: Roel Wijnants

Aanstaande woensdag debatteert de nieuwe Tweede Kamer over het gewraakte briefje van verkenner Kajsa Ollongren. Lastig aan dit relatief snelle debat met de inmiddels vertrokken verkenners is dat Ollongren nog geen week geleden positief testte op corona. Van het historische vrouwelijke verkenners duo is daarmee alleen oud verkenner Annemarie Jorritsma in staat om woensdag zonder staatrechtelijke positie vrijwillig verantwoording af te leggen aan de volksvertegenwoordiging.

Vandaag schreven Ollongren en Jorritsma de volledige verantwoordelijkheid op zich te nemen over de inhoud van het papier dat de politieke discussie al een kleine week stevig in zijn greep houdt. Het creëert de vraag in hoeverre zij politiek houdbaar zijn en met welk motief zij zich in het zelf gepositioneerde zwaard stortten. Hoewel zij verantwoordelijkheid nemen en aanstaande woensdag jargonwoorden als “ruiterlijk” over de tafel zullen vliegen is het maar de vraag of deze vergaande bekentenis de argwaan over de betrokkenheid van de politieke leiders Mark Rutte van de VVD en Sigrid Kaag van D66 niet juist zal doen groeien.

In vak k zal Jorritsma woensdag waarschijnlijk worden vergezeld door het nieuwe verkenners duo bestaande uit de ministers Tamara van Ark, die als minister van medische zorg blijkbaar tijdens een gezondheidscrisis nog tijd over had en minister Wouter Koolmees, die terwijl talloze ondernemers overheidssteun moeten terugbetalen door de afwezigheid van maatwerk in de steunpakketten, blijkbaar ook niets beters te doen had met zijn tijd.

Het lijkt een illusie om te veronderstellen dat de volledige waarheid aanstaande woensdag boven tafel komt. Desondanks belooft het debat een vermakelijk schouwspel voor politieke liefhebbers te worden. De eerste vraag die op tafel ligt is meer van vormachtige dan van politieke aard. Die luidt namelijk: doet Mark Rutte mee aan dit debat? Ondanks zijn stevige ontkenning en de mea culpa maxima van de verkenners blijven vingers in zijn richting wijzen met betrekking tot de gehekelde passage over Pieter Omtzigt op het gewraakte verkennersbriefje. Gezien het gegeven dat het demissionaire kabinet in beginsel niets met de formatie te maken heeft is het onwaarschijnlijk dat Rutte aanstaande woensdag neerstrijkt in zijn geliefde vak k. Dan rijst de vraag of de demissionaire premier die zo lang er geen nieuw kabinet is geformeerd ook een gekozen Tweede Kamerlid is neerstrijkt op een blauwe zetel aan de andere kant van de plenaire zaal.

Mocht Rutte in de hoedanigheid van Kamerlid en beoogd onderhandelaar namens de VVD aan het debat deelnemen dan zal hij niet gespaard worden door zijn collega politiek leiders die zullen hameren op zijn eventuele betrokkenheid en zijn eerdere stellingname dat verantwoording over het gewraakte briefje onmogelijk zou zijn. Hoewel niet komen opdraven hem minstens zoveel zou kunnen schaden is het niet ondenkbaar dat Rutte het debat als Kamerlid overlaat aan de eerder als vervangend fractievoorzitter aangewezen Sophie Hermans.

Mocht Rutte voor de laatste optie kiezen dan zal hij aanstaande woensdag schitteren in afwezigheid. Het debat zal zich mogelijk alsnog rond zijn persoon concentreren terwijl de verkenners en de VVD en D66 zullen wijzen op de bekentenis van Ollongren en Jorritsma. Daarmee lijkt de angel uit het debat voor het is begonnen. De VVD en Rutte zullen zich op dit moment ongetwijfeld beraden op hun strategie. Bluft Rutte zich met de papieren waarheid aan zijn kant door de argwaan van een in zijn ogen populariserende Kamer heen of bluft hij door simpelweg niet aan het debat deel te nemen? Linksom of rechtsom is het debat bij voorbaat al gedoemd te floppen.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Scroll naar top