De hanenkraai van Segers en het paasweekend van Rutte

Foto: Anne Paul Roukema - ChristenUnie
Foto: Anne Paul Roukema - ChristenUnie

Witte donderdag

Niet eerder was de stille donderdag onder het confessionele deel van de Tweede Kamer zo luidruchtig. Na een vervlogen herinnering van VVD lijsttrekker Mark Rutte sleep de Kamer de messen en volgde een meer dan veertien uur durend debat. Rutte leek te bezwijken onder een urenlang vragenvuur aan de interruptiemicrofoon en droop vervolgens beschadigd af naar de blauwe bankjes. Met geknepen billen en eeuwig starend naar één van zijn twee telefoonschermpjes fileerden de andere fractievoorzitters hem vervolgens één voor één opnieuw. Ditmaal niet aan de interruptiemicrofoon, maar vanachter het spreekgestoelte. Een schorsing later leek Ollongren de meubelen voor Rutte te redden, maar de hoogbejaarde Jorritsma besloot vervolgens iedere door Ollongren herwonnen geloofwaardigheid vakkundig af te breken.

Goede vrijdag

Na langdurig nachtelijk beraad spaarden Sigrid Kaag en Wobke Hoekstra het reeds afgetreden demissionaire kabinet door Wilders motie van wantrouwen niet aan een meerderheid te helpen. Gert-Jan Segers mocht niet aan de vervangende motie van afkeuring meedoen. Niet meetekenen, wel meestemmen bleek het oordeel van Kaag en Hoekstra die Segers en zijn ChristenUnie terechtwezen op hun onbeduidendheid. In een vlaag van verbetenheid steunde de opperconfessionele smurf Van der Staaij voor het eerst een motie van wantrouwen. De man die ooit trots plaatsnam op de achterbank van Ruttes dienstauto om bij het kruisje te tekenen kraaide zoals hij nog nooit gekraaid had. Hij kende Rutte niet meer.

Stille zaterdag

Terwijl de rest van politiek Den Haag de woorden van de zelfbenoemde moraliteitskoningin Sigrid Kaag ter harte nam en in alle stilte koos voor rust en bezinning koos ChristenUnie voorman Segers de vlucht naar voren. De avond ervoor onderbrak hij het gedenken van het offer van onze lieveheer om premier Rutte te informeren over het mes dat hij die volgende ochtend in zijn rug zou steken. Een hypocriete nachtrust later stofte Segers zijn hoogverheven gelijk af en volgende hij een huichelachtig interview bij zijn propagandavriendjes van het Nederlands Dagblad op met een interview voor de camera. Segers hekelde de jarenlange werkwijze van Rutte, terwijl hij hier als ‘constructieve gedoger’ in Rutte II en coalitiepartner in Rutte III volop aan meewerkte. Segers gaf ineens af op de coalitie-overleggen waar hij de afgelopen jaren iedere maandag bij aanschoof en repte ineens over een gebrek aan verontwaardiging rondom de toeslagenaffaire terwijl hij de afgelopen maanden niet één keer de moeite nam op de premier hierop aan te spreken. De hanenkraai van Segers was langdurig, hypocriet en ronduit triest. Zwelgend in zijn morele superioriteit vergat hij even dat hij alles waar hij nu mee pocht de afgelopen jaren bij het vuilnis heeft gezet om bij Rutte op schoot op het pluche te mogen zitten.

Dat iemand christen is en denkt over een hogere moraliteit te beschikken betekent niet dat de werkelijkheid strookt met zijn of haar schijnheilige illusie. De hanenkraai van Segers is meer dan een metafoor een symbool van de enorme klomp boter die hij balanceert om zijn glimmende voorhoofd.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Scroll naar top